E-библиотека

Видеа
Водичи и учебници
Други документи
Едукативни печатени материјали
Истражувања
Наставни помагала и материјали од обуки
Прирачници и упатства
Кус водич за теории на заговори
Пандемија или инфодемија? Критичкото мислење и теориите на заговор во време на пандемија
Истражување „Значењето, присуството и свеста за критичко мислење и медиумска умешност во медиумската индустрија“
Презентација на истражување „Значењето, присуството и свеста за критичко мислење и медиумска умешност во медиумската индустрија“
Временски капсули @cre8tive8
Фото форензика @cre8ive8
Податоци за фотографии @cre8ive8
Пребарување низ галерии @cre8ive8
Напредни истражувачки алатки за верификација на Pipl @cre8tive8
Пребарување на личности на интернет со Rocket Reach @cre8ive8
Пребарување на физички лица @cre8ive8
Reverse Image Search со tineye @cre8tive8
Пребарување на лица на интернет @cre8tive8
Пребарување преку домеин @cre8ive8
Критичко мислење (едукативен спот)
Проверка на факти (едукативен спот)
Медиумска писменост (едукативен спот)
Говор на омраза (едукативен спот)
Лажни вести (едукативен спот)
ИСТРАЖУВАЊЕ – КРИТИЧКОТО МИСЛЕЊЕ И МЕДИУМСКАТА ПИСМЕНОСТ КАЈ МЛАДИТЕ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Медиумскиот антисемитизам“ со спин се обиде да поттикне вистински антисемитизам
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 12
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 11
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 10
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 9
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 8
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 7
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 6
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 5
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 4
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 3
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 2
Гледај, читај, слушај и мисли со своја глава – Епизода 1
Презентација на истражувањето за критичко мислење кај младите на Деновите на медиумска писменост (14.11.2019).
Програма за Денови на медиумска писменост 2019 година
Прирачник – Со критичко мислење до разобличување на дезинформации
Презентација – Втор повик за поддршка на локални граѓански организации – КриТинк
Говор на амбасадорот Жбогар на конференцијата е-Општество – Медиумски писмени граѓани за отчетни институци
Резултати од истражување за медиумска писменост и критичко мислење кај младите
ПОСТЕР_10 заповеди за безбедно сурфање на интернет
Креирање на политики- Документи за јавна политика и застапување
Критичко мислење
Управување со проектен циклус
Вовед во медиумска писменост
Ти одлучуваш – II издание
Професионално и одговорно новинарство
ИКТ Водич бр.10 – Говор на омраза на интернет
ИКТ Водич бр. 6 Како до Политика за приватност (второ издание)
ИКТ Водич бр.5 Безбедно на интернет – II издание
ИКТ Водич бр.4 Безбедност на информациите и зошто да се заштитиме
ИКТ Водич бр.3 Приватноста како основно човеково право
ИКТ Водич бр. 09 – Право на говор не е право на говор на омраза
Водич за родители за заштита на приватноста и личните податоци на децата на интернет
Parents’ Guide to Protecting Children’s Privacy and Personal Data on the Internet
Слобода на изразување и приватност во дигитална ера
Прирачник „е-Бонтонˮ
Прирачник за Едубунту Линукс – Како да го направите компјутерот полесен за употреба
Прирачник за [[вики]]
Онлајн активизам – Социјални медиуми за демократија
Како да ја заштитиме приватноста на mail
Како да ја заштитиме приватноста на Youtube
Како да ја заштитиме приватноста на Twitter
Како да ја заштитиме приватноста на Linkedin
Како да ја заштитиме приватноста на Facebook
Liberté d’expression & vie privée à l’ère numérique
ПОСТЕР : Повелба за правата на децата на интернет
Сајбернасилството… и тоа е насилство – II издание
Истражување за употребата на медиумите Медиумската писменост и саморегулацијата како услови за постигнување повисоки професионални стандарди и демократичност на медиумите
Пакет материјали за обука – Говор на омраза
Упатство за употреба на OpenOffice
Гостување во ТВ21
Panel discussion on media literacy and critical thinking
Доктор Спин
Брошура за „Образованието и медиумската писменост“
Медиумска Писменост 2 – ДРОМ Куманово
Медиумска Писменост 1 – ДРОМ Куманово
Спинување (видео)
Велосипедска патека (Видео прилог од Фокус – Велес)
Пожари (Видео прилог од Фокус – Велес)
Паркинг (Видео прилог од Фокус – Велес)
Мопеди (Видео прилог од Фокус – Велес)
Култура (Видео прилог од Фокус – Велес)
Фудбалски стадион (Видео прилог од Фокус – Велес)
Екологија (Видео прилог од Фокус за телевизија КТВ)
Алкохол (Видео прилог од Фокус за телевизија КТВ)
Бидете одговорна публика
Benny – Медиумска рапсодија
ТЕМА ЗА ДИЛЕМА Барајте го изворот на информациите
ТЕМА ЗА ДИЛЕМА Статистика околу медиумите во Македонија и Европа
ТЕМА ЗА ДИЛЕМА Како да размислуваме критички во однос на медиумите
ТЕМА ЗА ДИЛЕМА Основни поими
ТЕМА ЗА ДИЛЕМА Лажни вести
ТЕМА ЗА ДИЛЕМА Како да анализираме одредена вест
ТЕМА ЗА ДИЛЕМА Што е медиумска писменост, а што критичко размислување
Изложба во рамките на Недела на медиумската писменост во Битола
Ditë e Re – Lajmet e rrejshme
Pasdite me Alsat – 08.02.2019
Pasdite me Alsat – 07.02.2019
Центри на власт и медиумите (албански)
Pasdite me Alsat – 06.02.2019
Pasdite me Alsat | 01.02.2019
Манипулација и медиумите (албански)
Говор на омраза (албански)
Pasdite me Alsat | 31.01.2019
Лажни вести и младите (албански)
Како да се идентификуваат лажните вести (албански)
Pasdite me Alsat | 30.01.2019
Ширење на лажни вести (албански)
Критичко размислување за активни граѓани на Алсат-М ТВ