Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Смртта на 22 лица и тоа што 664 лица се заразиле во периодот на...

На овој напис му недостига контекст, поради тоа што во насловот се наведува дека 22 лица починале, иако се вакцинирале, а 664 се заразиле, но притоа не се кажува дека примиле само 1 доза...

Сатирична објава за чипови во вакцините преставена како вистинита на социјалните мрежи

  Објава на социјалната мрежа „Фејсбук“ тврди дека „Фајзер“, производителот на вакцини против ковид-19, во вакцините ќе вклучува чип ,кој ќе се употребува за да се намалат симптомите поврзани со вакцината. Pfizer штотуку објави нова изјава...

Стар коментар со поддршка за Тамара Тодевска погрешно сфатен како да го напишала таа

Рецензираме текст со фејсбук-пост, со наслов „ФОТО Тамара го нападна сопствениот народ, го нарече „македонче", ако не ни се допаѓала Северна, да не сме земале плата“. Во текстот се тврди дека пејачката Тамара Тодевска објавила...

Не, во вакцините нема чип со кој се следи каде сте во реално време

Рецензираме пост на Фејсбук, во кој што има придружен видео материјал. Во овој видео материјал, лице кое е претставено како руски хакер, објаснува дека на дарк веб, односно делот на интернет преку кој глвно...

Со МРНК-вакцината нема да се променат нашите природни биолошки тела

  Рецензираме пост на „Фејсбук“ во кој што се тврди дека вакцината против ковид (МРНК-вакцината на „Модерна“ поконкретно) е оперативен систем, кој може да ја програмира вашата ДНК, а со тоа и самите луѓе. Цитирајќи...