Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Кого го интересира каде некогаш летувал Груевски?

Кога новинарски текст не информира, не донесува нови, за јавноста релевантни факти и сознанија, кога не е актуелен ниту настанот ниту личноста за која станува збор во него, се поставува прашањето зошто тој текст...

Текст упропастен со тенденциозен наслов

Градењето објекти и урбанистички содржини не мора да има врска со трошењето на буџетските пари. Градот може да земе кредит, може да направи приватно-јавно партнерство, каде што најголем дел од инвестицијата ќе ја покрие...

Како тендерот за кетеринг на Архивот од 5 илјади стана 5 милиони евра

Поранешната министерка за култура Ганка Цветанова на „Твитер“ сподели објава со која шири дезинформација дека Државниот архив распишал тендер за кетеринг вреден пет милиони евра. Цветанова се повикува на тендерот објавен на Бирото на...

Тоалетите во училиштето во Јегуновце не се руинирани, туку реновирани

Написот што го рецензираме се потпира единствено на статус од фејсбук-профилот на ВМРО-ДПМНЕ - ОК Јегуновце и притоа ја дезинформира јавноста дека тоалетите во основното училиште „Александар Здравковски”  се руинирани. Тоа го прави уште...

Исцрпен извештај за штрајкот на машиновозачите, но испуштен важен податок

Во овој извештај за штрајкот на машиновозачите од „Македонските железници“ можеме да дознаеме кои се нивните барања, но не и основното - колкави се нивните сегашни плати платите на незадоволните. Ова е многу важен податок, кој на читателот ќе му помогне да изгради став за оправданоста на барањата на машиновозачите