Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Текст што сам прашува, сам претпоставува

    Текстот што е предмет на оваа рецензија е манипулативен и има цел да ѝ создаде на јавноста погрешна слика за ставовите и идеите на пратеникот Мухамед Зекири. Линк до оригиналниот напис: Што сакаше да им...

Сензационалистички наслов без аргументи

      Граматички неисправниот наслов на овој текст на содржината што следува сака да ѝ даде нота на сензационалност, но и тенденциозно да ја претстави Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ - Агенцијата за медиуми)...

Обичен армиски тендер за храна претворен во лош и неинвентивен виц

  Скандалозно - Министерката за одбрана ќе јаде слатки и торти за неверојатни 60 илјади евра! Ова се тврди во напис што се занимава со јавните набавки на Министерството за одбрана. Радмила Шекеринска, и презимето тоа,...

Бомбастичен наслов за коментари и обвинувања

    Текстот што е предмет на оваа рецензија е полн со коменатри и обвинувања, со цел да се привлечат што е можно повеќе кликови. Насловот е бомбастичен, особено што лицето што е во фокусот на...