Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Daily Archives: 31/01/2019

PrivacyCamp.EU: Заштитата на дигиталните права бара сеопфатен и мултисекторски пристап

На 29.1.2019 г. тимот на Фондацијата „Метаморфозис“ учествуваше на конференцијата PrivacyCamp.EU, која се одржа во Брисел, пренесувајќи ги искуствата од Македонија поврзани со борбата против дезинформации во контекст на...

Исчезнатата девојка по која се трага на „Фејсбук“ не е од Шутка, туку од...

Во сензитивен момент, кога кружат непроверени информации дека во скопската населба Шуто Оризари се крадат деца, на социјалната мрежа „Фејсбук“ се појавува објава со фотографија за која се тврди дека на неа се наоѓа девојка од Шутка и дека таа девојка е украдена. Но, девојката нема никаква врска со Шуто Оризари

Вест што заслужува да биде демантирана

Веста што ја рецензираме не дава конкретни одговори за која жена станува збор, на која клиника се случил настанот, нема изјави од очевидци кои се спомнуваат во текстот, ниту, пак, роднини на починатата жена кои би го потврдиле случајот