Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Daily Archives: 08/03/2019

Пет примери за стереотипен и дискриминаторски третман на жените во медиумите

Улогата на медиумите во подигањето на свеста за родовите прашања е особено значајна, пишува во Годишниот извештај за спроведување на Стратегијата за родова еднаквост за 2017 година, што Собранието го усвои на седницата одржана на 15.1.2019 година. Но, во содржините на медиумите изминатите години многу малку се сретнуваа написи кои ја подигаат свеста кај граѓаните за родовите прашања во правец на полова рамноправност и надминување на стереотипите за жените и мажите
Elida Zylbeari

Зилбеари: Новинарство не се прави на „Фејсбук“, туку на терен

Главната уредничка на Порталб.мк, Елида Зилбеари, во емисијата “Клик Плус” на Телевизија “21”, говореше за улогата на онлајн медиумите (порталите) во изборната кампања и начелото на саморегулација. Таа истакна дека вест не се само изјавите на политичарите, туку излегувањето на новинарите во терен, соочувањето со вистината, верификација и балансирање на изворите на информирање, пренесува Порталб.мк.