Tag: etikë gazetareske

Në fushatë zgjedhore vlejnë rregulla të caktuara ligjore për mediat të cilat duhet të zbatohen

Nga: Fatlume Dervishi Mediat dhe zgjedhjet Zgjedhje presidenciale, parlamentare, lokale, të rregullta ose të parakohshme… Mediat për to përgatiten dhe mobilizohen që përpara fillimit të fushatës sepse informimi gjatë procese zgjedhore është karakteristik. Më shumë se kurrë vjen në shprehje informimi i balancuar duke pasur parasysh se përmbajtja matet me […]

Heshtja zgjedhore, nëse nuk është e ndaluar me ligj, nuk domethënë që është etike

Nga: Ajnur Bafqari Gjatë zbatimit të zgjedhjeve dhe një ditë para mbajtjes së tyre mediat duhet ta respektojnë heshtjen zgjedhore. Heshtja zgjedhore hyn në fuqi një ditë para zgjedhjeve (e shtunë), gjegjësisht, në mesnatë mes të premtes dhe të shtunës, kur mbaron fushata zgjedhore. Heshtja vazhdon deri në ora 19, […]

Mediat nuk duhet t’i tmerrojnë qytetarët me detaje nga lojrat vetëvrasëse që mund edhe të mos ekzistojnë

Nga: Fatbardha Curri Kanë kaluar një vit, që kur lojëra elektronike famëkeqe “Balena Blu” alarmoi prindërit por edhe institucionet arsimore në Republikën e Maqedonisë së Veriut, dhe më gjerë, se çdo shenjë vetëlëndimi i nxënësve dhe mes nxënësve, mund të ishte rezultat i një ndikimi dhe varshmërie të tyre ndaj […]

Teksti i nënshkruar – sinjal për profesionalizëm më të madh

Duke e vendosur emrin dhe mbiemrin e tij/saj ose vetëm inicialet, në rast të produkteve më të vogla gazetareske, gazetari merr përgjegjësinë me integritetin e tij profesional para lexuesit, dëgjuesit ose shikuesit, se do ta informojë dhe edukojë sipas standardeve gazetareske, gjegjësisht jep një lloj garancie se i respekton normat etike të […]