Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink
Home Shkrime edukative

Shkrime edukative

Kit Braun: Të menduarit kritik është shumë i rëndësishëm, si për historinë ashtu edhe...

“Historia e Ballkanit është formësuar nga ambiciet territoriale dhe mosmarrëveshjet e njëqind viteve të fundit, me çka u krijua një situatë e “shumës zero” - një term nga teoria e lojës, që do të thotë se nëse një lojtar fiton, tjetri duhet të humbasë automatikisht. Ajo gjithashtu ka fituar edhe aspekte kuazi-fetare, pasi debatet e vazhdueshme zbulojnë shqetësime në lidhje me pastërtinë dhe ndotjen e pretendimeve themelore në lidhje me besnikërinë dhe tradhtinë. Pakënaqësia dhe mosmarrëveshjet përshkallëzohen dhe në këtë rast, nuk ka asnjë mekanizëm me të cilin të dy palët do të bien dakord të mbështeten tek një gjyqtar i jashtëm me autoritetin për të gjykuar se kush ka të drejtë - sepse bastet janë shumë të larta” - thotë Prof. Dr. Kit Braun në këtë intervistë për “KriThink”, në të cilën me të bisedojmë për rolin e të menduarit kritik në shkencë, dhe në veçanti, studimin e historisë.

“Bombat” vepër penale, ilegalisht në media, mediat nuk marrin qëndrime nga palët e involvuara

Publikimi i disa incizimeve, ku thuhet se gjoja lideri i LSDM-së, Zoran Zaev ka fyer shqiptarët, ka krijuar teori të ndryshme në media dhe më pas edhe në publik. E tillë është edhe teksti...

Mediat duhet t’i korrigjojnë, e jo dyfishojnë shkeljet ndaj fëmijëve në fushatë

Mediat, në asnjë moment nuk duhet ta harrojnë rolin e tyre, se janë promovuesit e standardeve profesionale dhe etike. Mediat, gjithashtu janë të obliguara të respektojnë ligjet. Kësisoj, ata duhet të korrigjojnë edhe të...

RMV, top 5 dezinformatat më të mëdha për kufijtë tokësor dhe ajror në kohën...

Kur do të hapen kufijtë? Kjo ka qenë njëra ndër pyetjet më të mëdha që është parashtruar nga qytetarët. E ky interesim i madh ka bërë që disa media ta shfrytëzojnë momentin dhe të...

Kujdes me tekstet nga portalet joprofesionale që manipulojnë me shkrimet e mediave tjera!

Është tërësisht e lejueshme që një gazetar të marrë lajme apo edhe informacione nga mediet tjera duke i cituar ata, gjegjësisht duke cituar burimin e lajmit. Megjithatë, në asnjë mënyrë nuk është korrekte që...