Katër të vdekurit gjatë testit të vaksinës Pfizer morën tretësirë ​​të kripës dhe ujit, jo vaksinë!

Një post manipulues në Facebook, i mbushur me të pavërteta dhe informacione jo të plota, krijon përshtypjen e gabuar se vaksina Kovid-19 është e pasigurt dhe kështu mund të pengojë popullatën që të mos vaksinohet.

Një postim tendencioz dhe plot të pavërteta është postimi që ne po shqyrtojmë, i cili pretendon se “vdekja vazhdon të jetë një mysafir i rregullt i atyre që kanë rënë dakord të marrin pjesë në testimin e vaksinës” , duke aluduar në vaksinën kundër Kovid-19 të kompanisë “Pfizer” .

Edhe pse është e vërtetë që gjashtë persona vdiqën gjatë testimit të kësaj vaksine, nuk është e vërtetë që këto vdekje kanë të bëjnë me vetë vaksinën.

Është e rëndësishme të dini se katër nga gjashtë të vdekurit nuk e morën vaksinën fare, por placebon e saj, ata katër persona ishin pjesë e grupit të kontrollit. Placebo nuk ishte aspak një vaksinë, por një përzierje e kripës dhe ujit!

Nuk ka gjithashtu asnjë lidhje shkakësore midis vaksinës dhe dy vdekjeve të tjera që ndodhën brenda shkallës normale të vdekshmërisë për popullatën e përgjithshme.

Pastaj, personi i parë në Mbretërinë e Bashkuar që mori vaksinën nuk ishte në gjendje kritike. Ka pasur katër raste midis atyre që morën vaksinën dhe që morën paralizë të pjesshme të fytyrës, por këto raste nuk lidhen domosdoshmërisht me vetë vaksinën, por kjo simptomë do të monitorohet dhe do të ndiqet edhe kur vaksina shpërndahet gjerësisht.

44 mijë njerëz morën pjesë në provën klinike të vaksinës së “Pfizer” dhe “Biontek” !

Postimi që po shqyrtojmë thotë se një nga pjesëmarrësit vdiq nga një sulm në zemër, por nuk thuhet se vdekja nga një sulm në zemër ndodhi 62 ditë pas marrjes së dozës së dytë të vaksinës.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave e ka bërë të qartë se vdekjet nuk janë të lidhura me vaksinat.

Asnjë nga këto vdekje nuk u afrua si një rast që do të hetohet për studimin. Të gjitha vdekjet që ndodhin janë ngjarje që ndodhin në popullatën e përgjithshme të grupeve të moshave të ndryshme ku kanë ndodhur, me një ritëm të ngjashëm, sipas Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave.

As nuk është e vërtetë që të gjitha grupet placebo në provën klinike të vaksinës Pfizer dhe Biontek nuk kaluan pa simptoma. Pikërisht katër nga njerëzit që morën një përzierje të kripës dhe ujit, vdiqën, natyrisht duke mos pasur lidhje me tretësirën që morën.

Sipas Guardian, efektiviteti i vaksinës është 95 përqind dhe jo 88 përqind siç pretendohet në mënyrë të gabuar në postin që po shqyrtojmë.

Kur thuhet se pjesëmarrësit në studimin klinik kanë pasur efekte anësore të tillë si temperaturë e lartë, dhimbje dhe gjendje të ngjashme me gripin, me qëllim ose pa qëllim lihet të përmendet se këto janë simptoma afatshkurtre që janë karakteristike për shumicën e vaksinave, ose nëse është një vaksinë e thjeshtë e gripit, apo diçka tjetër, në rastin e Kovid-19.

Pra, në përgjithësi, postimi që është objekt i këtij rishikimi është plot me të pavërteta dhe manipulime. Epo, si e tillë – bazuar në informacione të pasakta ose jo të plota, kjo mund të çojë përdoruesit e mediave sociale në përfundime të rreme se vetë vaksina është shkaku i vdekshmërisë, dhe kështu të pengojë popullatën nga synimi i vaksinimit.

 

Qendra e resurseve në internet për shkathtësi mediatike dhe mendim kritik “Crithink” shërben si një arkivë publike e përmbajtjeve edukative dhe informuese të botuar nga “Metamorphosis” dhe nga projekte dhe organizata tjera, veçanërisht për anëtarët e Rrjetit për shkathtësi meidatike. Ky artikull u botua fillimisht nga shërbimi për verifikimin e fakteve “Vërtetmatësi” dhe është marrë me lejen e botuesit sipas kushteve të licencës Creative Commons – thekso burimin – pa intervenuar.