Ознака: факти

Проверката на фактите е важна за секоја професија, не само за новинарството

Оваа година одбележувањето на овој ден е од особено значење за Фондацијата, бидејќи порталот за јавна отчетност и транспарентност „Вистиномер“ од неодамна и официјално стана дел од Меѓународната мрежа за проверка на факти   Меѓународната мрежа за проверка на факти (IFCN) во соработка со сродните организации и членки од целиот свет […]

Оставката на Димитров требаше да биде проверена од најмалку два извора

Лажната информација за оставката на министерот за надворешни работи, Никола Димитров, одекна како бомба во јавноста, имајќи предвид дека беше објавена еден ден по одржувањето на референдумот, на кој не беше постигнат цензусот и лесно можеше да се поверува во нејзината вистинитост