Aksioni policor në Vevçani keqpërdoret për dezinformata të paketuara në pamflet politik

Postimi, i cili është plot me lajme të rreme (diskriminim i pretenduar mbi baza kombëtare dhe fetare), lë jashtë kontekstin kryesor. Ndërhyrja e policisë për shpërndarjen e Karnavalit në Vevçan u krye në bazë të masave dhe rregullave të vlefshme për mbrojtjen nga virusi korona, përkatësisht për mbrojtjen e shëndetit publik

Një postim në Facebook në gjuhën maqedonase grupi Rinia për Maqedoninë përhap të pavërteta në lidhje me situatën në vend dhe merr si arsye ndërhyrjen e policisë në Vevçani më 13.01.2021.

Njoftimi rendit disa të pavërteta në lidhje me qëndrimin e qeverisë ndaj qytetarëve, duke përhapur lajme të rreme mbi baza politike dhe fetare, por duke harruar kontekstin në të cilin ndodhi ndërhyrja e policisë. Në këtë mënyrë, bëhen përgjithësime që çojnë deri në keqinformim:

Regjimi duhet të heqë kthetrat nga populli maqedonas! Ndaloni brutalitetin e policisë! Ndaloni shkatërrimin e traditave maqedonase dhe të krishtera!

Ne maqedonasit na keqtrajtojnë në çdo festë maqedonase dhe ortodokse! Ndërsa neve na ndalojnë të shkojmë në tempujt e Zotit, asnjë masë nuk zbatohet për festat e feve të tjera (Kurban, Bajram, zgjedhje)! Shqiptarët mund të festojnë Bajramin pa kufizime, anëtarët e LSDM-së dhe integruesit mund të festojnë zgjedhjet dhe të adhurojnë hyjnitë e tyre partiake – mesitë dhe kanibalët e vetëshpallur të partisë – dhe vetëm ne nuk duhet të ndezim qirinj dhe t’i lutemi Zotit. Ata mbyllën kishat tona, rrahin njerëzit tanë, na arrestojnë, na përndjekin…

Si njerëz të shkolluar, ne kemi detyrimin të ngremë zërin tonë kundër diktaturës së Zoran Zaev dhe Sasho Mijallkov! Lufta për Maqedoninë është mbi të gjitha një luftë kundër Sasho Mijallkov dhe Zoran Zaev!

Vdekje regjimit, liri e popullit.

Nën këtë postim është një kolazh i fotove që duhet të vërtetojnë pretendimet e postimit – kryesore është një foto nga ndërhyrja e policisë në Vevçani, dhe poshtë tij është një festim i ditëlindjes së Ali Ahmetit në ndërtesën e re të Ministrisë së Sistemit Politik në mënyrë që  “Diskriminimi” ndaj maqedonasve në raport me shqiptarët të bëhet më i qartë.

Çdo rresht – keqinformim

Nga fjalia e parë deri në rreshtin e fundit në post ka dezinformata të pasakta dhe këtu do t’i ekspozojmë ato pikë për pikë:

Nuk ka asnjë regjim në vend që duhet të heqë “kthetrat nga populli maqedonas”. Ekziston një qeveri e zgjedhur ligjërisht që është arritur përmes zgjedhjeve demokratike të zhvilluara ligjërisht.

Nuk ekziston “brutalitet policor” në një formë të tillë që të flitet për një fenomen të përgjithshëm. Përdorimi i tepërt i forcës nuk është vërejtur as gjatë ndërhyrjes .

Ka edhe më pak “thyerje të traditave maqedonase dhe të krishtera”. Të gjendet një shembull, të paktën një.

Nuk ka ngacmim për “ne maqedonasit në çdo festë maqedonase dhe të krishterë”, aq më pak ka një “ndalim për maqedonasit të vizitojnë tempujt e Zotit”. Edhe më pak e vërtetë është që “festat e feve të tjera (zgjedhjet, Kurban Bajrami) asnjë masë nuk zbatohet”. Udhëheqësit e organizatave fetare në mënyrë të përsëritur kanë referuar dhe kërkuar pajtueshmëri me protokollet për ata që do të vizitojnë objektet fetare. Më në fund, nëse tashmë ka një “qime në vezë”, në cilin tempull, tani për Krishtlindje, kishte kungim për të gjithë besimtarët nga e njëjta lugë?

Postimi përfshin “festimet e zgjedhjeve të anëtarëve të LSDM-së dhe nga Bashkimi Demokratik për Integrim që mund të adhurojnë hyjnitë e tyre partiake”… Dy ngjarje janë menduar, por përsëri janë keqinformim. Gjegjësisht, kremtimi i zyrtarëve të LSDM-së pas zgjedhjeve lokale në Shtip kaloi me mohim- zyrtarë, por edhe me kritika të mëdha nga opozita dhe media pas disa fotografive dhe videove që u shfaqën nga ambientet e selisë së partisë natën pas zgjedhjeve,  sa u përket “integruesve”, në kontekstin e fotos që ishte ngjitur nga kremtimi i ditëlindjes së Ali Ahmetit, jo vetëm që pati shumë kritika në publik, por u caktuan edhe dënime nga autoritetet zyrtare, dhe organizatori i ngjarjes Artan Grubi u gjobit me dënim prej 500 eurosh.

Cila kishë u mbyll dhe kur?

Një nga dezinformatat më të mëdha është se ” vetëm ne (do të thotë maqedonasit) nuk duhet të ndezim qirinj dhe t’i lutemi Zotit. Ata mbyllin kishat tona, ata rrahin njerëzit tanë, ata na arrestojnë, ata na përndjekin…” A është mbyll një kishë në vend, a është arrestuar  populli, a është përndjekur, madje edhe gjatë pandemisë? Kishat nuk u mbyllën as për Pashkë kur kishte orë policore. Në vend të kësaj, xhamitë u mbyllën për disa kohë dhe u rihapën më 12 maj, me vendim të udhëheqësisë së BFI-së, Rijasetit.

Më në fund, për të sqaruar të gjithë postimin me keqinformime, u shtua edhe një tjetër – “Lufta për Maqedoninë është mbi të gjitha një luftë kundër Sasho Mijallkovit dhe Zoran Zaevit! Vdekje regjimit, liri e popullit! “ Çfarë lidhje ka” lufta për Maqedoninë “me” luftën kundër Zoran Zaevit dhe Sasho Mijallkovit”?

I gjithë njoftimi që ne po shqyrtojmë, de fakto, është një broshurë politike, e cila synon përmes një serie dezinformatash të zgjidhë llogaritë me kundërshtarin politik, i cili padyshim është qeveria dhe përmes emrave të Zoran Zaevit itdhe Sasho Mijallkovit.

Në këtë mënyrë, u përdor një ndërhyrje policore në të cilën nuk ishte regjistruar asnjë brutalitet policor, dhe e cila është kryer në mënyrë ligjore dhe legale.

Ku është konteksti?

Në postin përplot me keqinformim (diskriminimin e pretenduar në baza kombëtare dhe fetare), konteksti kryesor është hequr. Ndërhyrja e policisë për shpërndarjen e Karnavalit të Vevçanit u kry në bazë të masave dhe rregullave të vlefshme për mbrojtjen nga virusi korona, përkatësisht mbrojtje të shëndetit publik.

Grupimi është i ndaluar për të gjithë në vend, dhe mediat raportojnë çdo ditë mbi shpërndarjen e grupeve të tilla, qoftë në restorante, oborre apo apartamente, dhe për gjoba nga inspektorëve. Asnjëherë gjatë gjendjes së pandemisë nuk janë mbyllur kisha ose xhami dhe politikanë që shkelin protokollet janë parë herë pas here nga të gjithë partitë dhe të gjithë grupet politike, përfshirë protestat e organizuara nga VMRO-DPMNE.

 

Qendra e resurseve në internet për shkathtësi mediatike dhe mendim kritik “Crithink” shërben si një arkivë publike e përmbajtjeve edukative dhe informuese të botuar nga “Metamorphosis” dhe nga projekte dhe organizata tjera, veçanërisht për anëtarët e Rrjetit për shkathtësi meidatike. Ky artikull u botua fillimisht nga shërbimi për verifikimin e fakteve “Vërtetmatësi” dhe është marrë me lejen e botuesit sipas kushteve të licencës Creative Commons – thekso burimin – pa intervenuar.