Jo 4 milion njerëz, por vetëm 40 mijë persona protestuan në Berlin

Një postim i publikuar në Facebook me të dhëna të pavërteta, fyerje dhe teori konspirative, por edhe me një rrezik për shëndetin publik, abuzon me një video incizim nga protestat në Berlin të mbajtura fundjavën e kaluar. Postimi nuk është akoma shumë viral, por për shkak të rrezikut që mbart u rishikua nga ekipi i “Vërtetmatësit”.

Një postim publik në Facebook nga profili personal flet të pavërteta në lidhje me një protestë të fundit në Berlin të lidhur me krizën Kovid-19. Postimi është kontekstualizuar dhe i referohet situatës në vend, duke dërguar një mesazh të rrezikshëm:

Sot, 4 milion njerëz protestuan kundër pandemisë së rreme dhe masave të pakuptimta fashiste.

Mallrat satanik #DpmneSds me #Dimçe që ju thonë të mbani maska hahahha. 

Mbani ato, të verbër. 

Nën këtë përmbajtje të postimit, që i quan “të verbër” njerëzit që mbajnë maska ​​në vend, një video u postua në “Daily Mail”, pra në edicionin e tyre në internet “Mail Online” . Por nëse shihni videon dhe madje titullin, “Mijëra protestues”, do të shihni se nuk bëhet fjalë për miliona, e lëre më 4 milion siç pretendohet në postim.

Nëse ndiqen lajme të tjera nga media të njohura botërore, të tilla si Reuters ose BBC, faktet do të verifikohen, d.m.th se të shtunën, 29 gusht dhe jo më 30 gusht, u zhvilluan dy protesta në Berlin, të cilat, sipas dy burimeve të pavarura, kishin gjithsej rreth 38 mijë njerëz, gjatë të cilave rreth 300 u arrestuan.

Protesta kryesore u mbajt nga ndjekësit e një organizate politike në Shtutgart e quajtur Querdenken 711, ose Të menduarit ndryshe në përkthim të lirë . Kjo organizatë, e cila ka rreth 20 mijë ndjekës në Facebook, mbron një mendim krejt tjetër nga ai zyrtar në lidhje me krizën e koronës, dhe imponimin e protokolleve, të tilla si mbajtja e maskave ose largësia fizike, konsiderohet shkelje e lirisë së qytetarëve dhe në përgjithësi, kanë mendime afër teorive të konspiracionit në lidhje me origjinën dhe qëllimet e pretenduara përfundimtare të pandemisë.

Ajo u drejtua nga Michael Balveg, themelues dhe pronar i një kompanie softuerësh në Shtutgart, i cili, ndërsa njoftoi protestën në Berlin më 8 gusht, i dërgoi një ftesë publike Presidentit të SHBA-ve, Donald Trump për të marrë pjesë .

Në protestë ishte edhe nipi i vëllait të ish-Presidentit të vrarë të SHBA John F. Kennedy , dmth. Robert F. Kennedy Jr.  i njohur botërisht për bindjen e tij anti-vaksinë me famë botërore, por edhe një ambientalist.

Protestës iu bashkuan me qindra konservatorë të ekstremist të djathtë, të cilët gjithashtu mbanin flamurin e “Qytetarëve të Rajhut” , gjatë së cilës u arrestuan një grup i madh protestuesish (rreth 300 në vende të ndryshme, dhe 200 kur filluan të hidhnin gurë dhe raketa të lehta përpara Portës së Brandenburgut). Attila Hildman, një konservator i njohur dhe mbështetës i teorive të konspiracionit , i cili më parë u ishte drejtuar protestuesve përmes një megafon, u arrestua.

Protesta kryesore përfshinte parulla të tilla si “Legjionarë të Koronës NDAL” , “Media të Rremë” (“Lügenpresse” – një term i përdorur për të përshkruar mediat kryesore të përdorura nga nazistët në kohën e Adolf Hilter, si dhe nga vetë Hitlerin) dhe të tjerët, dhe të tjerët Protesta nga qindra njerëz, aktivistë të paqes dhe liberalë, mund të shihen parrulla të tilla si “Marrëveshja e Paqes” , “Racizmi nuk është një alternativë”, gjë që mund të shihet qartë nga videoja në “Mail Online”.

* * *

Siç mund të shihet nga faktet e bashkangjitura, kjo është një protestë e njerëzve që kanë një mendim të ndryshëm në lidhje me krizën e koronës, por jo shumë larg numrit të deklaruar në postimin që po shqyrtojmë për nga ana e vërtetësisë. Pra, vetëm 40 mijë pjesëmarrës, që për Gjermaninë dhe për sa i përket organizimit për më shumë se tre javë, është një numër relativisht i vogël. Së dyti, postimi bën thirrje të hapur për të mos mbajtur maska, deri më tani mjeti më efektiv i mbrojtjes kundër virusit dhe kontrollit të sëmundjes, dmth. pandemisë, përkatësisht epidemisë në vendin tonë, ndërsa partitë kryesore politike LSDM dhe VMRO-DPMNE quhen “mallra satanike të kovid”, ndërsa njerëzit që ndjekin rekomandimet quhen “të verbër”.

Ky është një postim që përmban shumë të pavërteta dhe një post potencialisht i rrezikshëm për shëndetin publik. Kjo mund të shihet nga komentet poshtë postimit, të tilla si:

Siç duket njerëzit tanë duan të mbajnë maska ​​dhe të jenë nën kontroll. Në vendin tonë, Filipçe ende ka frikë se do të ketë një valë të dytë në shtator, ndërsa laboratorët për testime – pastrojnë para. Turp. Ata pasurohen natën.

ose

Ata punojnë për djallin, ia kanë shitur djallit fjalën dhe shpirtin. Ata duan të shkatërrojnë popullin.