Recensione

20/05/2019

Ivanovi dhe Cërvenkovski duhej të ishin pyetur se pse nuk i kanë mbajtur kufjet gjatë inaugurimit të Pendarovskit

Raportimi i drejtpërdrejt nga ngjarje të cilat kanë tërë vëmendjen e publikut, ka dëshmuar raste të shumta të raportimit joprofesional nga ana e medieve, duke bërë që publiku të “ngarkohet” edhe me informata të cilat nuk kanë interes publik dhe nuk japin përgjigje në pyetjen kryesore “Pse?”. I tillë ishte
16/05/2019

Mediat serioze nuk merrem me muhabete çajtoresh

Kur një ngjarje e caktuar ka interes publik dhe është qendër të vëmendjes, për shkak të interesimit të lexuesve, në numër shumë të madh rritet edhe numri i shkrimeve lidhur me atë temë. Shumica e mediave, kur gjenden para një ngjarjeje të tillë, fërkojnë duart dhe bëhen gati që ta
15/05/2019

Zaevi nuk i dha shuplakë BDI-së dhe iu drejtua të gjithë partive politike

Deklarata e liderit të Lidhjes Sociale Demokrate të Maqedonisë (LSDM) dhe kryeministrit të Republikës së Maqedonisë së Veriut (RMV), Zoran Zaev u shtrembërua nga shumica e portaleve shqiptare, duke e transmetuar si shuplakë ndaj partisë bashkëqeverisëse, Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI). Megjithatë, Zaev as nuk i dha shuplakë BDI-së dhe
15/05/2019

Mediat nuk kanë të drejtë të shpikin kryetarë dhe poste!

Të gjithë lartë e poshtë i dijmë politikat e çdo mediumi, qoftë tradicional apo i internetit por ndodhë shpesh që mediat të përkahin palë të caktuar në një kontest, qoftë edhe nëse ana e gabuar për ta përkrahuar. Ashtu siç është politika e medias, ashtu edhe bëhen lajmet. Shembull është

Shkrime edukative

15/05/2019

Mediat duhet patjetër të mbrojnë privatësinë njerëzore dhe jo ta dëmtojnë atë

Mediat dhe gazetarët në Republikën e Maqedonisë së Veriut (RMV) shpesh herë duke publikuar çfarëdoqoftë informate, kanë bërë shkelje të privatësisë të personave publik por edhe privat. Megjithëse shkelja e privatësisë parashihet në Kodin Penal, Kodin Etik të Gazetarëve dhe në Konventën evropiane për të drejtat e njeriut, ka raste
09/05/2019

Kur mediat me çdo kusht gjejnë lidhje të pamundshme, dëmtohet shoqëria dhe gazetaria

Shkruan, Ferikan Iljazi Shpesh në media, si në gjuhën shqipe ashtu edhe në gjuhën maqedonase në Maqedoninë e Veriut, haset fenomeni i lidhjes së ngjarjeve me njerëz ose ngjarje të tjera, vetëm për të mbështetur një tezë personale të autorit ose mediumit që e prezanton. Edhe pse mund të vërehet
04/05/2019

Në fushatë zgjedhore vlejnë rregulla të caktuara ligjore për mediat të cilat duhet të zbatohen

Nga: Fatlume Dervishi Mediat dhe zgjedhjet Zgjedhje presidenciale, parlamentare, lokale, të rregullta ose të parakohshme… Mediat për to përgatiten dhe mobilizohen që përpara fillimit të fushatës sepse informimi gjatë procese zgjedhore është karakteristik. Më shumë se kurrë vjen në shprehje informimi i balancuar duke pasur parasysh se përmbajtja matet me
30/04/2019

Heshtja zgjedhore, nëse nuk është e ndaluar me ligj, nuk domethënë që është etike

Nga: Ajnur Bafqari Gjatë zbatimit të zgjedhjeve dhe një ditë para mbajtjes së tyre mediat duhet ta respektojnë heshtjen zgjedhore. Heshtja zgjedhore hyn në fuqi një ditë para zgjedhjeve (e shtunë), gjegjësisht, në mesnatë mes të premtes dhe të shtunës, kur mbaron fushata zgjedhore. Heshtja vazhdon deri në ora 19,

Lajme

14/05/2019

Nëntëqind nxënës mësuan për njohuritë elementare mediatike dhe u trajnuan për t’i njohur lajmet e rreme

Në kuadër të skemës së parë të granteve të projektit “Mendim kritik për qytetarë me shkathtësi mediatike – KriThink“, sot u prezantuan projektet që janë realizuar në periudhën nga tetori i vitit 2018 deri në mars të vitit 2019. Bëhet fjalë për gjashtë projekte të realizuara në gjashtë rajone të
25/04/2019

“Facebook”, “Google” dhe “Twitter” nën thjerrë të Komisionit Evropian

Komisioni vlerëson se tre kompanitë e mëdha të internetit janë duke ndërmarrë veprime për t’i pastruar platformat e tyre nga veprimet e dëmshme, spam-i dhe sjelljet joautentike të përdoruesve të tyre, por nuk është plotësisht të kënaqur me përparimin. “Facebook”-u që nga fillimi i këtij viti ka fshirë 8 rrjete...
24/04/2019

E verifikuar: Biletat për ngjarjet nga vizita e Papës nuk paguhen

  Pas njoftimit për vizitën historike të Papa Françeskut në Maqedoninë e Veriut, në rrjetet sociale filluan të përhapen një sërë dezinformatash, kryesisht për faktin se vizitorët e meshës në sheshin “Maqedonia” duhet të kenë bileta. Dezinformimatat kryesore ishin për atë se vetëm pjesëtarë e kishës katolike do të mund
02/04/2019

Verifikimi i fakteve është i rëndësishëm për çdo profesion, jo vetëm për gazetarinë

Këtë vit shënimi i kësaj dite është me rëndësi të veçantë për Fondacionin, sepse portali pëe llogaridhënie publike dhe transparencë „Vërtetmatës“ para pak kohësh edhe zyrtarisht u bë pjesë e Rrjetit ndërkombëtare për verifikimin e fakteve Rrjeti ndërkombëtar për verifikimin e fakteve (IFCN), në bashkëpunim me organizatat dhe anëtaret e ngjashme