Ознака: извор

Проблемот со фалсификуваната стока заслужува повеќе од празен текст без извори

Фалсификуваната стока во Македонија е тема што навистина заслужува длабоко и сеопфатно истражување од кое може да произлезат многу релевантни податоци како за информирање на граѓаните, така и за притисок врз институциите за подобро да си ја вршат работата. Но текстот е нецелосен од многу аспекти, пред сѐ, од аспект […]

Не е прашан Костадинов дали се подновил со стан во „Џевахир“

   [Рецензија: (ФОТО) Костадинов се подновил со стан во „Џевахир“ – го крие во анкетниот лист?!] Едностран текст полн со паушални обвинувања, без докази и без прецизни извори. Написот тврди дека пратеникот и портпарол на СДСМ, Костадин Костадинов, поседува стан во висококатниците „Џевахир“ во Аеродром, но медиумот не се потрудил […]

Каде е веста во оваа вест

Се парафразираат наводни изјави од млади дека не се задоволни од образованиот систем, но нема ниту една изјава од таков млад човек кој кажува зошто е незадоволен. Се вели дека младите освојуваат награди по натпревари, но не е познато какви се тие награди и кои се тие натпревари. Информации само паушално нафрлени

Правила на игра помеѓу новинарот и изворот

  Во новинарски текст изворот на новинарот е еден од најважните фактори за точноста на информацијата, релевантноста и веродостојноста на тврдењата што се изнесуваат. Изворите може да бидат официјални и неофицијални, а вторите не мора да ѝ бидат откриени на јавноста, иако на новинарот и на редакцијата ѝ се познати. Најчесто, професионалните […]