Лага е дека од септември децата во училиштата тајно ќе се вакцинираат

Од Министерството за здравство велат дека се невистинити информациите оти од септември се подготвува тајна вакцинација на децата во училиштата. Оттаму нагласуваат дека лица постари од 18 години се имунизираат по сопствена волја, а деца од 12-18 годишна возраст исклучиво со согласност од родител. Малолетните лица во земјава се вакцинираат со вакцината од производителот „Фајзер“

 

Пост на „Фејсбук“ шири невистини дека од септември се планира тајна вакцинација на децата против ковид-19 во училиштата, како и дека вакцините содржат отров. Двете инфромации не се точни.

19.08.2021 Македонија

Чувајте си децата .Тајно сакаат да вакцинирааат. Тоа е кривично дело. Вакцините се отровни. Ова е дело на длабоката држава која ги поткупи Филипче и Заев, се вели во објавата на Фејсбук.

Постот се повикува на информација од извесна Јулија Давидовска, која вели:

Од сигурни извори преку вработен во школо штотуку дознав дека ќе има масовна вакцинација за децата во школо од септември па натаму… ненајавено, лукаво, без родителска согласност… Ете толку имам да кажам. Секој совесен родител нека се замисли!.

Владата на 99. седница донесе одлука учебната 2021/2022 година да почне со физичко присуство во полн капацитет, според утврдените и донесени протоколи. Како што појасни министерот за здравство, Венко Филипче, во кој било момент ако настане влошување на епидемиолошката состојба, ќе дадат препорака да се активираат некои од другите веќе спремни механизми на спроведување на наставата, комбинирано или онлајн.

Исклучоци се ученици со хронични болести и деца што имаат постари членови со хронични болести и третата група тоа се деца што по барање на родителите од немедицински причини може да упатат барање до училиштето и тоа да дозволи да не одат во училиште, сите други ќе бидат со физичко присуство. Родителот има право да побара за немедицинска причина и врз основа училиштето да даде или не даде согласност. Тоа што е битно е дека во било кој момент ако настане влошување на епидемиолошката состојба, ќе дадеме препорака да се активираат некои од другите веќе спремни механизми на спроведување на наставата, дали тоа ќе биде комбинирано или онлајн, ќе зависи исклучиво од епидемиолшката слика. Засега, согласно сегашната ситуација, препораката е учениците да почнат со физичко присуство, објасни Филипче во интервју за Канал 5.

Информацијата дека учениците ќе почнат да одат на настава со физичко присуство некои почнаа да ја злоупотребуваат со цел да шират невистини дека во земјава се подготвува тајна вакцинација на децата, како што инсинуира постот што го анализираме.

 

НЕМА ТАЈНА ВАКЦИНАЦИЈА

Вакцинацијата против ковид-19 во земјава, како и секаде во светот, е доброволна за лицата над 18 години и тоа е јасно повторено досега повеќепати. С. Македонија, водејќи се по примерот на други држави, ја одобри вакцината на „Фајзер“ за лица над 12 години, но децата се вакцинираат исклучиво со согласност на родителите, кои, пак, можат да ги пријават на сајтот „вакцинација.мк“.

Ова, во изјава за „Вистиномер“ уште еднаш го повторија од Министерството за здравство, каде што се обративме за одговор на прашањето дали е точно дека од септември се подготвува тајна вакцинација на децата во училиштата.

Во нашата држава се имунизираат лица постари од 18 години по сопствена волја, а деца од 12 до 18-годишна возраст исклучиво со согласност од родител. Малолетните лица во нашата држава се вакцинираат исклучиво со вакцината од производителот „Фајзер“. Министерството за здравство потенцира дека објавените информации на коишто се повикувате се невистинити.

Што се однесува до вториот дел од објавата, дека вакцините против ковид-19 содржат отров, исто така, е лажна информација. Ваквите информации „Вистиномер“ веќе ги има дебанкирано (ТУКА и ТУКА). Составот на вакцините е јавно достапен на сајтот ковид19вакцинација.мк и секој може да провери што содржат вакцините кои се аплицираат во земјава.

Од сето ова може да се заклучи дека изнесените информации во постот се лажни. Факт е дека не се планира никаква тајна вакцинација на децата во училиштата и факт е дека вакцините не содржат отров. Со пласирање вакви дезинформации во јавноста лесно може да се создаде паника, а со тоа да му се наштети на целиот процес на имунизација против ковид-19.

 

Онлајн ресурсниот центар за медиумска писменост и критичко мислење „Критинк“ служи како јавна архива на едукативни и информативни содржини објавени од „Метаморфозис“ и од други проекти и организации, особено за членките на Мрежата за медиумска писменост. Овој напис е првобитно објавен од сервисот за проверка на факти „Вистиномер“ и е преземен со дозвола на издавачот под условите на лиценцата Криејтив комонс–наведи извор-без изведени дела.