Покана за вебинар: Борба против дезинформации, во услови на пандемијата на ковид-19 (29 oкт.)

Слика: pxfuel. https://www.pxfuel.com/en/free-photo-qxnjd

На 29 октомври од 11 часот, во рамките на Деновите на медиумска писменост, проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – Критинк“, спроведуван од „Метаморфозис“ и „Евротинк“, со поддршка на Европската Унија, организира јавна панел-дискусија на тема пристапи во борбата против борба против дезинформации, со посебен акцент на дезинформациите поврзани со пандемијата на ковид-19.

Панелисти на настанот:

  • Зоран Бојаровски, советник на претседателот на Владата на Република Северна Македонија за медиумски реформи
  • Бардил Јашари, извршен директор, Фондација „Метаморфозис“
  • Марина Тунева, извршна директорка, Совет за етика во медиумите на Македонија
  • Љупчо Петковски, истражувач, Центар за европски стратегии – „Евротинк“
  • Владимир Петрески, уредник на „Критинк“ и „Вистиномер“, Фондација „Метаморфозис“

Модератор: Филип Стојановски, раководител на „Критинк“, Фондација „Метаморфозис“

Панелот ќе овозможи дискусија меѓу претставници на државните институции, граѓанскиот сектор и медиумската заедница, со цел посочување на постојните и воспоставување нови синергии во јавен интерес.

Во рамките на настанот прв пат ќе бидат претставени и прелиминарните резултати на истражувањето спроведено во рамките на „Критинк“ за односот на општата јавност кон медиумската писменост. Претставниците на „Метаморфозис“ ќе ги презентираат и досегашните искуства од партнерството со „Фејсбук“ во рамките на програмата за проверка на факти.

Панелот, освен разговор меѓу панелистите, ќе овозможи и дијалози со публиката, преку можности за поставување прашања или искажување мислење од страна на сите учесници.

Настанот ќе биде отворен за јавноста и ќе се одвива онлајн преку платформата „Зум“, а ќе се емитува и во живо преку фејсбук-страницата на „Критинк“.

Zoom Meeting

https://techsoupglobal.zoom.us/j/96927394956?pwd=UVdHV0lLVzR6WG1uUzAwTDducHZMdz09

Meeting ID: 969 2739 4956

Passcode: 882202