Vajza e Avokatit të Popullit nuk është vaksinuar “me lidhje”, por për shkak se është mjeke

Nuk është e vërtetë që vajza e Avokati i Popullit ka pasur përparësi për vaksinim sepse ajo është vajza e dikujt, siç pretendon ky postim në Facebook, por sepse ajo është mjeke në kujdesin shëndetësor. Pikërisht sepse ajo është një punëtore mjekësore, fitoi të drejtën për t’u vaksinuar në fazën e parë të procesit të vaksinimit.

 

Vaksinimi kundër Kovid-19 i Rufije Ziberit, vajza e Avokatit të Popullit dhe ish-kandidatit për kryeministër Naser Ziberi, është bërë skandal në mediat sociale.

Fotografia e kartelës së saj të vaksinimit, e cila gjithashtu tregon disa nga të dhënat e saj personale, u shfaq në rrjetet sociale me kritika se ajo ishte vaksinuar pa radhë, gjegjësisht e privilegjuar.

Vajza e Avokatit të Popullit Ziberi është PRIORITET për vaksinim …

Ju prisni që VUÇIQIN t’ju sjellë mëshirë!

Ajo që nuk është e qartë nga ky postim në Facebook është se vajza e Avokatit të Popullit është mjeke, kështu që ajo e kishte të drejtën për t’u vaksinuar në fazën e parë të procesit të vaksinimit. Nuk është e vërtetë që ajo ka marrë përparësi për vaksinim sepse është vajza e dikujt, siç pretendon postimi, por sepse është në grupin prioritar për vaksinim.

Fotografinë e licencës së saj të punës të lëshuar nga Oda e Mjekëve, ajo vetë e postoi në Facebook si koment në këtë postim, por komenti tani është fshirë. Fotoja e licencës së saj, megjithatë, po qarkullon në rrjetet sociale si konfirmim se ajo është person mjekësor.

Sidoqoftë, postimi nuk është fshirë ose plotësuar me informacion të saktë, por vazhdon të shpërndahet në rrjetet sociale dhe të manipulojë publikun.

Se vajza e tij është mjeke, e ka konfirmuar edhe vetë Avokati i Popullit, Naser Ziberi.

Vajza ime si mjeke e punësuar në shëndetësi e ka marrë vaksinën kundër Covid-19.

Punonjësit shëndetësorë janë grupi i parë me përparësi që në këtë periudhë marrin vaksina kundër Kovid-19, sipas Planit Kombëtar të Imunizimit, i cili siguron dinamikën me të cilën do të vaksinohen qytetarët. Mjekët, përfshirë Rufije Ziberin, janë në fazën e parë të procesit të imunizimit të koronavirusit.

Plani kombëtar i imunizimit, i prezantuar së fundmi nga ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, parashikon që të parët të vaksinohen punonjësit shëndetësorë, të cilët punojnë drejtpërdrejt me pacientë në covid-qendrat dhe shërbimet e urgjencës, spitalet klinike, publike dhe private, institucionet speciale si p.sh. shtëpi pleqsh, shtëpi për personat me aftësi të kufizuara. Grupi i parë përfshin gjithashtu mjekët amë, të punësuar në laboratorë testimi dhe diagnostikimi.

Fakti që dikush është në lidhje familjare me ndonjë politikan apo zyrtar nuk do të thotë automatikisht se ata vaksinohen “me lidhje”, gjegjësisht, për shkak të kësaj ata kanë privilegje. Si politikanët ashtu edhe zyrtarët kanë të afërm të ngushtë që punojnë si mjekë dhe për këtë arsye kanë të drejtë të vaksinohen, e jo vetëm sepse janë të afërm të dikujt që është pjesë e elitës politike.

Kështu u vaksinua edhe Elizabeta Gjorgievska, gruaja e presidentit Stevo Pendarovski. Zonja e parë mori vaksinën, jo sepse është gruaja e presidentit, por sepse është mjeke, pra specialiste në stomatologjinë pediatrike dhe parandaluese.

Të gjitha faktet duhet të hulumtohen me kujdes para se dikush të etiketohet dhe të ngjitet në murin e turpit.

Spekulime të tilla vetëm intensifikojnë atmosferën e tensionuar në sytë e publikut në një kohë kur vendi ka ende një numër të vogël, të kufizuar të vaksinave të disponueshme (8,000 vaksina Pfizer nga Serbia dhe 3,000 doza të vaksinës ruse Sputnik), ndërsa virusi po përhapet përsëri, si rezultat i llojeve të reja. Publiku sigurisht që duhet t’i mbajë sytë hapur dhe të apelojë nëse shfaqen informacione se dikush vaksinohet “jashtë radhës”. Por ky nuk është rasti me vajzën e Avokatit të Popullit, për të cilën është bërë shumë zhurmë, por kot.

 

 

Qendra e resurseve në internet për shkathtësi mediatike dhe mendim kritik “Crithink” shërben si një arkivë publike e përmbajtjeve edukative dhe informuese të botuar nga “Metamorphosis” dhe nga projekte dhe organizata tjera, veçanërisht për anëtarët e Rrjetit për shkathtësi meidatike. Ky artikull u botua fillimisht nga shërbimi për verifikimin e fakteve “Vërtetmatësi” dhe është marrë me lejen e botuesit sipas kushteve të licencës Creative Commons – thekso burimin – pa intervenuar.