Ден: д.м.г

Новинарството не се прави на „Фејсбук“, туку на терен

Elida Zylbeari

  Во емисијата „Клик плус” на ТВ 21, главниот и одговорен уредник на Portalb.mk, Елида Зилбеари, зборувајќи за улогата на онлајн-медиумите (порталите) во изборната кампања и принципот на саморегулација, изјави дека вест не се само изјавите на политичарите, туку излегувањето на новинарите на терен, соочувањето со вистината, проверката и балансирањето […]

Барајте ги двете страни во секој текст за да не станете жртва на „чери пикинг“

Фото: Пекселс Од Џенис Сулимани Некомплетни докази. Избирање аргументи. Игнорирање на вистинските докази. Еднострана проценка. Обид да се убеди јавноста да прифати одредена позиција, криејќи факти или давајќи ѝ аргументи за да се потисне вистината. Ова се манипулативните тенденции што медиумите денес знаат честопати да ги искористат за да постигнат […]

Лансирана е европска мрежа за проверка на факти за изборите за ЕУ парламентот

  „ФактЧек ЕУ“ е името на новата мрежа за проверка на факти, која е лансирана денеска од страна на 19 медиуми, членки на „Меѓународната факт-чекинг мрежа“ (МФЧМ), проект на Институтот „Поинтер“ од Флорида, САД. Конзорциумот „ФактЧек ЕУ“ е составен од медиуми од 13 земји од Европа и неговата  основна задача […]