Категорија: Проверка на факти

IQ-то е во ред, но новинарските стандарди се нa ниски гранки

Доведувањето во прашање на интелигенција на една нација е прашање кое несомнено удира врз националната гордост на нејзините припадници. Дали е една нација поглупава или попаметна од другата е чест предмет на шеги, но оваа тема во континуитет ја истражуваат и сериозни научни имиња и таа предизвикува бројни контроверзи во научниот свет како поради методологијата која ја користат тие истражувања, така и поради мотивите и контекстот во кој потоа се ставаат податоците до кои е дојдено

Новинарот не смее да генерализира и да поттикнува омраза

Станува збор за текст претходно објавен на интернет порталот А1он за човек што се претставува себе си како мигрант, но, всушност, според сознанијата на граѓаните, е деликвент кој ѝ е добро познат на полицијата и кој има досие за кражби и разбојништва

Нешто што изгледа големо во насловот, често излегува поинаку во текстот!

Порталот „Република“ објави текст во кој се обработува анкета на „М-Проспект“ спроведена од 15 мај до 7 јуни. И во насловот, како и во воведниот дел на веста, се апостофира фактот дека на лидерот на опозицијата рејтингот му скокнал пет пати. И се појаснува – пред една година му бил само 2,3 отсто, а сега 11,7 отсто. На овој начин, со потенцирање на политичкиот успех на еден политичар, практично се открива дека Мицкоски имал екстремно низок рејтинг лани, односно дека тој бил практично залепен „на дното“. Впрочем, само така некој и може да направи „скок“ од пет пати и тоа да се сфати за успех, иако далеку во поудобна позиција е ако некој, на пример, имал резултат од 30 отсто и рејтингот да му скокне за 5 отсто

Од чиста измислица до „таен документ“, демонизација на политичкиот противник и говор на омраза

Сатиричната колумна на авторот Џејсон Мико, инаку поранешен почесен конзул на Македонија во Тусон, Аризона и лобист во САД, платен од претходната македонска Влада раководена од ВМРО-ДПМНЕ, збунувачки и сензационалистички е објавена од низа портали во земјава, кои намерно или ненамерно не го сфатиле контекстот на напишаното и колумната ја претставиле како официјален документ испратен до македонската Влада. Со тоа се манипулира јавноста дека напишаното во документот е нечиј вистински став

Панчо од ДНК не доживеал сообраќајка, станува збор за нов спот

[Рецензија: Денеска во „Ексклузив“ дознавате: Панчо од ДНК тешко повреден во сообраќајка! (ВИДЕО)] Веста пред нас е невистинита, таа ја дезинформира јавноста уште со насловот. Овој напис има цел преку креирање лажна слика да привлече што е можно повеќе кликови. Линк до оригиналниот напис: Панчо од ДНК тешко повреден во […]