Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Вести

ДфрЛаб: Западните вакцини против ковид-19 на удар на проруските медиуми

  Анализа на блогот на DFRLab се осврнува на тоа како про-Кремљ медиумите ги истакнуваат несаканите ефекти на западните вакцини против ковид-19 и како таквите содржини се промовираат на антиваксерските групи, пренесува „Критинк“. DFRLab пишува за ...

ДфрЛаб:Кина промовира теорија на заговор обвинувајќи ги САД за ковид-19

Откако портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи, Хуа Чунинг, на прес-конференција изјави дека САД треба да испитаат дали ковид-19 потекнува од центарот на американската армија Форт Детрик, во чии рамки работи и Агенцијата...

Еувсдисинфо: Избегнување наместо диjалог

Кремљ одговори на поканата на Европската унија за дијалог со бесрамен обид да го сврти вниманието од кршењето на меѓународните обврски на Русија и сопствените закони, пишува „Еувсдисинфо“, пренесе „Критинк“. За време на прес-конференцијата којашто...

„Eувсдисинфо“: Телевизијата РТ – информативно оружје на Кремљ

  Телевизијата РТ е основана во 2005 година со една недвосмислена цел - да ја раскаже руската перспективата за светските настани и да ја зајакне позитивната слика за земјата, пишува во последниот напис „Еувсдисинфо“, што...

Истражување на МИМ: Што мислат граѓаните за медиумското известување во текот на пандемијата со...

Македонскиот институт за медиуми (МИМ), во соработка со агенцијата „М-проспект“, спроведе истражување за ставовите на граѓаните за медиумското известување во текот на пандемијата со ковид 19. Истражувањето беше спроведено телефонски, во периодот од 14...