Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Вести

„Дфр Лаб“: Слаба онлајн-реакција на про-Кремљ медиумите за враќањето на Навални во Русија

Медиумите контролирани од Кремљ не успеаја значително да ја засилат својата дигитална кампања за нарушување на угледот на Алексеј Навални по неговото враќање во Русија. Најголем критичар на Кремљ, познат по истрагите за корупциските...

НРК: Meѓународната мрежа за проверка на факти номинирана за Нобелова награда

Поранешната лидерка на норвешката либерална партија, Трине Скеи Гранде, смета дека проверката на фактите стана толку важна што ја заслужува Нобеловата награда за мир, известува порталот за критичко мислење и медиумска писменост „Критинк“. Во време кога...

„Еувсдисинфо“: Про-Кремљ медиумите со нов омилен манипулативен збор

Про-Кремљ медиумите досега ја етикетираа опозицијата  како „фашисти“, „сатанисти“, „Малтузијанци“, глобалисти… Но, од неодамна, „неолибералите“ станаа ново омилено „страшило“ - бауч за про-Кремљ медиумите, пишува „Еувсдисинфо“. Терминот „неолиберал“ не беше многу чест во базата на...

„Дфр Лаб“: „Фејсбук“ избриша мрежа поврзана со украинска политичка партија и невладина организација

На 12 јануари 2021 година, „Фејсбук“ објави дека отстранил мрежа на страници поврзани со украинската политичка партија Европска солидарност, како и невладината организација „Справа Громад“. Повеќето од страниците биле фокусирани на регионалните вести, а...

„Еувсдисинфо“: Про-Кремљ пропагандист – најпопуларниот руски „новинар“ за 2020 година

Владимир Соловјов, ТВ и радиоводител и истакната личност за дезинформации на руските државно контролирани медиуми е прогласен за најпопуларен новинар во Русија во 2020 година, според анкетата на рускиот Центар за истражување на јавното...