Qytetarët reagojnë ndaj përhapjes së dezinformatës për koronavirusin në shkollën e mjekësisë në Manastir

 

Këto ditë, nëpër Manastir është duke u përhapur një dezinformatë e demantuar, se një profesoreshë e shkollës së mesme të mjekësisë gjoja ka qenë në udhëtim së bashku me drejtoreshën e Klinikës së Lëkurës në Shkup, e cila u kthye nga Italia e infektuar me virusin e ri korona Kovid-19.

Pamja e ekranit të njërit prej postimeve që e përhap dezinformatën në grupet në Facebook. Klikoni për version më të madh.

Me dezinformatat e këtilla, të promovuara përmes grupeve lokale në Facebook, dëmtohet reputacioni i punonjësve të shkollës dhe minohet besimi në institucionet e sistemit.

Qindra nxënës e ndjekin mësimin në Shkollën e Mesme Komunale të Mjekësisë “Dr. Jovan Kallauzi” në Manastir dhe dezinformata ka shkaktuar panik midis familjeve të tyre, si dhe te komuniteti i gjerë.

Për ta informuar publikun, drejtoresha e shkollës përmes faqes zyrtare në Facebook e publikoi komunikatën e mëposhtme – demantin (pamje):

Të nderuar prindër dhe nxënës. Ndihem i detyruar t’u përgjigjem lajmeve të rreme dhe shpifjeve që po përhapen nëpër portale. Asnjëri nga punonjësit e shkollës sonë nuk ka qenë për skijim në Itali ose në vendet me rrezik. Dikush dëshiron të përhapë pa nevojë panik dhe ta dëmtojë reputacionin e shkollës. Me respekt, u.d. drejtoresha Natasha Ilieva.

Pamje e ekranit nga postimi në faqen e shkollës në Facebook.

Lidhur me këtë rast, për t’u theksuar është edhe dukuria që qytetarët e ndërgjegjshëm i kundërvihen përhapjes së lajmeve të rreme duke shpërndarë paralajmërime për të.

Në situata krize dhe rreziku të përgjithshëm, angazhimi i qytetarëve, të cilët përpiqen ta parandalojnë përhapjen e panikut dhe inkurajojnë debat publik në bazë të të dhënave të verifikuara, është jashtëzakonisht i rëndësishëm.

Rasti i drejtoreshës së infektuar të Klinikës së Dermatologjisë në Shkup, i cili disa ditë kishte shkuar në punë, në vend që t’i zbatojë rregullat e Ministrisë së Shëndetësisë, sipas të cilave të kthyerit nga vendet me rrezik, si Italia, duhet të karantinohen në shtëpi për 14 ditë dhe të informojnë nëse vërejnë simptoma, tashmë ishte keqpërdorur për qëllime propagande.

Lexoni verifikimet e fakteve, me të cilat shpalosen edhe këto dezinformata, të publikuara më parë nga projekti “Mendim kritik për qytetarë me shkathtësi mediatike – KriThink“:

Ndihmoni në parandalimin e dezinformatave dhe panikut duke shpërndarë informacione të verifikuara, të bazuara në verifikimin e fakteve nga gazetarë profesionistë.