Ознака: проверка на факти

Ѓоковиќ ја прифати понудата на Заев да ја посети Македонија

[Рецензија: Ѓоковиќ го отфрли барањето од Заев, за него е само Македонија (ВИДЕО)] Написот што е предмет на оваа рецензија е класичен пример за тоа како преку лаги се спинуваат информациите и сето тоа се пренесува преку насловот. Со насловната конструкција: „Ѓоковиќ го отфрли барањето од Заев, за него е само Македонија“, се пренесува порака дека тенисерот ја одбил поканата […]

Стоилов се сликал со Шилегов, но некој го исекол

[Рецензија: Столе не издржа, по Заев немаше сила да се слика и со Шилегов] Овој текст е пример за тоа како намерно можат да се шират лаги и дезинформации. Линк до оригиналниот напис: Столе не издржа, по Заев немаше сила да се слика и со Шилегов Датум и време на […]

Шлаканица за новинарските стандарди, а не за Заев

[Рецензија: Тереза Меј со жешка шлаканица за Зоран Заев (ВИДЕО)] Овој текст е класичен пример за манипулација со информациите и спинување на вистината. Линк до оригиналниот напис: Тереза Меј со жешка шлаканица за Зоран Заев (ВИДЕО) Датум и време на објавување: 24.5.2019 Датум на рецензирање: 28.5.2019 Рецензент: Ана Анастасовска Написот […]

Проверката на фактите е важна за секоја професија, не само за новинарството

Оваа година одбележувањето на овој ден е од особено значење за Фондацијата, бидејќи порталот за јавна отчетност и транспарентност „Вистиномер“ од неодамна и официјално стана дел од Меѓународната мрежа за проверка на факти   Меѓународната мрежа за проверка на факти (IFCN) во соработка со сродните организации и членки од целиот свет […]

Со гласини не можат да се направат вести

  Постои многу јасна поделба помеѓу содржината и структурата на вестa и коментарот, од друга страна. Постојат неколку критериуми што треба да ги исполни веста за да се смета за „достојна“ за јавноста. Коментарот, од друга страна, е лична проценка на авторот и сè што е напишано во него е […]