Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink
Home Промовирани

Промовирани

Featured posts

Financimi i partive politike dhe fushatave zgjedhore

Изборните кампањи на партиите во медиумите и јавните пари

Финансирањето на политичките партии е јавна и транспарентна активност. Барем така предвидува законот. Граѓаните и надлежните органи треба да имаат целосен пристап до финансиските извештаи на партиите. Во овој едукативен напис за тоа како...

Фотографијата од земјотресот во Албанија со кучето и сопственикот е манипулација

Дел медиуми во Северна Македонија со сензационализам известија за земјотресот во Албанија. Најочигледен беше случајот со кучето, што се покажа како лажна фотографија   Линк до оригиналниот напис: „Фотографија што ги расплака сите, кучето не се тргнува...

„КриТинк“ ќе организира повеќе настани во текот на Деновите на медиумската писменост

Членките на македонската Мрежа за медиумска писменост (ММП) ги претставија настаните што ќе се одржат во рамките на Деновите на медиумската писменост 2019. Граѓаните ќе може да учествуваат во триесетина различни активности во периодот...

„Метаморфозис“ и ЕВРОТИНК издадоа практичен прирачник за медиумска писменост и критичко мислење

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ и „ЕВРОТИНК“ – Центар за европски стратегии го објавија прирачникот за неформално образование со наслов „Со критичко мислење до разобличување на дезинформации“.

Од чиста измислица до „таен документ“, демонизација на политичкиот противник и говор на омраза

Сатиричната колумна на авторот Џејсон Мико, инаку поранешен почесен конзул на Македонија во Тусон, Аризона, и лобист во САД, платен од претходната македонска влада раководена од ВМРО-ДПМНЕ, збунувачки и сензационалистички е објавена од низа...