Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Едукативни написи

Теории на заговор: Добар изговор, потрага по одговор или обид за разговор?

Конспиративните наративи претполагаат сложеност, а всушност се прости. Од збиената мрежа настани и поединци, по правило избиваат предвидливи шеми и обрасци: одделни или групирани моќници обично се посочувани како потајни злонамерници и главни виновници. Побудите за верување во теориите на заговори пак, се чинат предвидливи, но всушност се сложени. Тие служат да задоволат најразлични потреби: за опстанок (односно преживување), за увид и спознание (проживување) или припадност (дружење)

Теоријата на заговор како невидлив затвор

Фасада од надмоќ и супериорност, но длабоко утврдено чувство на помала вредност. Недоверба кон другите и непријателство кон системот, како израз на сопствената несигурност и невклопеност. Тоа е сплет од особини што може да го зачаури поединецот во затворени системи на верување

Нема казни за лажно рекламирање на „чудотворни“ препарати против дијабетес, дебелина и хипертензија

Сè почесто на интернет гледаме лажни реклами, каде со манипулативен маркетинг се нудат препарати и суплементи кои неетички се претставени како да се ,,лекови” наменети за трите тивки но многу застапени болести во нашата земја: шеќерна болест, хипертензија односно висок крвен притисок и дебелината. Но, за жал, во врска со овие реклами истражните органи се со заврзани раце за да можат да делуваат

Дел од медиумите лажно го детектираа бразилскиот сој во Северна Македонија

Изминатата недела засилено се пишуваше за појавата на бразилскиот сој во Србија, а со тоа се засилија и претпоставките дека тој е веќе стигнат и во Македонија. Она што до денеска (21.04.2021) со сигурност го знаеме е дека ниту во Србија, ниту во Македонија, сè уште нема потврден случај на заразен со коронавирусот кој е носител на бразилскиот сој. Но, тоа не ги спречи некои медиуми, како во Србија така и во Македонија, неосновано да шират стравични и хорорни сценарија и да креваат паника меѓу населението, преку сензационалистички наслови чија цел е да соберат кликови, а не точно да ја информираат јавноста

Корона-вирус, свештени лица и приватни болници

Неодамнешните написи за заболените владици кои  се лекуваат од ковид-19 во приватна болница, лесно ги срушиja сите стории од типот дека светата водичка од едно лажиче за цела паства спасува од пандемијата. Спасот е можен до онаа точка до која ќе стигне науката. Црквата полека и со задоцнување, станува свесна за тоа и поповите смерно застануваат во ред за вакцинација