Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Едукативни написи

Дали сите понекогаш гледаме заговори?

Фото: “When Worlds Collide” (CC BY 2.0) by Bobby     Што го карактеризира заговорничкото размислување? Овој период, во кој живееме, задоволува многу од условите за развој на заговорничко размислување. Во овој напис ќе се насочиме кон спецификите што...

Ковид-19, (не)зрелост во заштитата на личните податоци во РСМ

Справувањето со Ковид-19  ги става медиумите и надлежните во нов предизвик, а тоа е заштитата на личните податоци на граѓаните на Северна Македонија   Пишува Фатбарда Цури Ова e поттикнато од три случаи, како што е објавувањето...

Што (не) е заедничко помеѓу 5G и коронавирусот?

Веројатно сте слушнале и сте прочитале многу за мрежата 5G последниве недели. Меѓу многуте теории на заговор кои беа раширени за време на изолацијата заради коронавирусот (карантинот, полицискиот час), беше и онаа за неговата...

Три главни причини за појава на заговорнички теории

Зошто во вонредни ситуации гледаме заговори насекаде? Во оваа вонредна состојба станува забележително дека не само што секојдневно се зголемува бројот на лажни вести и дезинформации, но се зголемува и бројот на сосема неверојатни теории на заговор. Приказни кои на рационалниот ум му делуваат како да се излезени од среден век стануваат општо прифатени вистини од голем број граѓани и се шират побрзо од корона вирусот. Се зборува за остварување на пророштва, манипулации на умот и контрола од страна на елитите и истребување на човештвото
Снимки на екранот на написи од Википедија за „ventilator“ на англиски и „respirator“ на босански.

Зборот „респиратор“ нема исто значење на англиски наспроти македонски, албански или српски

Во екот на пандемијата на Ковид-19, кога многу луѓе на кои тој јазик не им е мајчин читаат вести или комуницираат на англиски, важно е да се напомене дека има разлика во значењето на...