Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Едукативни написи

Пет практични совети како да ги препознаете дезинформациите!

Дезинформациите постоеле отсекогаш, но во последните години, со развојот на интернетот и онлајн-медиумите, тие се многу позастапени и дури станаа начин за профит. Онлајн-медиумите го олеснија „правењето“ на вестите, но го отежнаа препознавањето на...

Сцената на заговор како сцена на злосторство

  Светот на заговори е црно-бел бидејќи е полн со драстични контрасти и драматични противречности. Од нивните судири и спротивставености се подаваат долги сенки, кои се надвиснуваат над обичните животи, внесувајќи напната неизвеснот во исчекување...

Фотки од порноактери лажно претставени како нашинци се користат за манипулации со емоции

Слики од порноактери се користат за доведување во заблуда на корисници на социјалните мрежи со цел манипулирање со нивните емоции во насока на морален гнев и паника. На тоа се надоврзуваат и сатирични објави...

Кус водич низ светот на заговорите

Овој текст и замислен како прошетка низ свет полн со заговори, погледнат низ очи на верувачите во теории на заговори. Треба да го запознаеме и да научиме како да го препознаваме, зашто во секој од нас постои таков верувач, а сплетот од надворешни околности може лесно да ги разбуди овиие наши слабости и склоности

Како грешката на „Телма“ стана главен аргумент на антиваксерите

Смртта на славниот пејач и музичар Ѓорѓе Балашевиќ беше главна тема во медиумите од сите поранешни југословенски републики. Балашевиќ почина како последица на силна пневмонија предизвикана од корона-вирусот. Ова е информацијата што ја пренесоа...