Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink

Проверка на факти

Новинарот прави грешки кога не е доволно информиран

Во текстот, кој е предмет на оваа рецензија, е направена грешка, така што личноста која се цитира е погрешно роднински поврзана со новинарот Борјан Јовановски. Тоа очигледно се должи на недоволната информираност

Нема место за шпекулации кога станува збор за здравјето на луѓето

Текстот што го рецензираме објaвува дезинформации и шири паника кај граѓаните, информирајќи дека во водата во Берово и дел од Скопје се пронајдени честички од ураниум. Веста беше демантирана и од надлежна институција, која требало да биде исконтактирана за да се проверат изнесените лажни тврдења

Непроверени информации пласирани како стопроцентна вистина

Текстот што е предмет на оваа рецензија не нуди доволно информации за јавноста. Имено, веста во написот не е проверена од повеќе страни, така што написот е едностран. Линк до написот: Тројца возачи од ЈСП отпуштени...

Наслов „истресен од ракав“

Текстот кој го рецензираме нема врска со насловот. Насловот е драматичен со цел да привлече што е можно повеќе кликови
Screenshot nga lajmi qe recensohet

Со „јак“ наслов, но непроверена вест – не бива новинарство

Постојаното бомбардирање со информации ја збуни публиката и нема „филтер" со кој би можело да се разликува што е лажна вест, а што не, и што е претерано или не во насловот на некој...