Проверка на факти

21/03/2019

Рециклираната (дез)информација не е вест

Текстот е стара рециклирана вест реобјавена без поента, причина, логика, но и веродостојност. Со написот се прави навраќање на наводната смрт на некој човек чија етничка припадност неколку пати е експлицитно потенцирана. Станува збор за Алем Курти, кој можеби постои, а можеби и не, за кој се тврди дека е
20/03/2019

Неточна информација на штета на извозниците и бизнисот

Насловот на текстот е шпекулативен и неточен, кој со непоткрепеното тврдење дека, наводно,  македонските камиони не можат ја да поминат руската граница поради новото име, може само да му наштети на бизнисот и воедно да ги дезинформира граѓаните. Оваа информација беше демантирана од министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо
15/03/2019

Насловот треба да привлекува читатели, но не за сметка на вистината

Како што веста треба да биде веродостојна, истото се однесува и на насловот. И тој насловот треба да биде издржан и прецизен. Насловите имаат за цел да ги привлечат читателите и колку тие се поинтересни, толку повеќе го привлекуваат вниманието на јавноста кон статиите. Но, тоа секогаш треба да биде...
13/03/2019

Каде е веста во оваа вест

Се парафразираат наводни изјави од млади дека не се задоволни од образованиот систем, но нема ниту една изјава од таков млад човек кој кажува зошто е незадоволен. Се вели дека младите освојуваат награди по натпревари, но не е познато какви се тие награди и кои се тие натпревари. Информации само...

Едукативни написи

22/03/2019

Антивакцинални кампањи: Требаат ли бели мантили во ААВМУ?

Под диригентството на Светската здравствена организација (СЗО) се зајакнува кампањата која пропагира обврзувачко вакцинирање на децата како начин да се спречат многу актуелни епидемии. Од друга страна пропагирањето на невакцинирањето стивнува и заради тоа што во многу земји има и забрана на таквото однесување дури и кај социјалните мрежи. На
19/03/2019

Барајте ги двете страни во секој текст, за да не станете жртва на „чери пикинг“

Фото: Пекселс Од Џенис Сулимани Некомплетни докази. Избирање аргументи. Игнорирање на вистински докази. Еднострана проценка. Обид да се убеди јавноста да прифати одредена позиција, криејќи факти или давајќи и аргументи на јавноста за да ја потисне вистината. Ова се манипулативните тенденции што медиумите денес знаат честопати да ги искористат за
15/03/2019

ИНФОГРАФИК: Како се препознаваат лажните вести?

Овој инфографик содржи неколку правила и постапки, кои можете да ги спроведете за да откриете или барем да осознаете колку е веројатно написот што сте го прочитале да содржи лажна вест или не
11/03/2019

Како растот на БДП во четвртиот квартал лани стана фантастични 23,7 проценти

Загрижувачко при овој феномен, посебно кога се работи за медиумски содржини, е што се дезинформира јавноста. Имајќи предвид дека најголем дел од читателите ги читаат само насловите, без да ги отвораат текстовите, штетата од погрешната информација е дотолку поголема

Вести

20/03/2019

Повратен ефект – кога тврдоглавоста ќе надвладее врз фактите

Овој истражувачки преглед анализира седум влијателни експериментални студии, кои го имаат истражувано наводниот „повратен ефект“, главно во САД. Наодите на прегледот покажуваат дека, иако „повратниот ефект“ може да настане во извесни случаи, неговата појава е многу поретка отколку што се претпоставуваше и побивањето на дезинформациите генерално ги вточнува верувањата на...
19/03/2019

Новинарството не се прави на Фејсбук, туку на терен

  Во емисијата “Клик плус” на ТВ21, главниот и одговорен уредник на Portalb.mk, Елида Зилбеари, зборувајќи за улогата на онлајн медиумите (порталите) во изборната кампања и принципот на саморегулација, изјави дека вест не се само изјавите на политичарите, туку излегувњето на новинарите на терен, соочувањето со вистината , проверката и
19/03/2019

Лансирана е европска мрежа за проверка на факти за изборите за ЕУ парламентот

  „ФактЧек ЕУ“ е името на новата мрежа за проверка на факти која е лансирана денеска од страна на 19 медиуми, членки на „Меѓународната факт-чекинг мрежа“ (МФЧМ), проект на Институтот Поинтер од Флорида, САД. Конзорциумот „ФактЧек ЕУ“ е составен од медиуми од 13 земји од Европа и ќе има основна
11/03/2019

Презентирани наодите од истражување за медиумска писменост и критичко мислење кај младите

„Евротинк“ – Центар за европски стратегии и Фондацијата за интернет и општество – „Метаморфозис“ денеска (11.3.2019 г.) презентираа наоди од теренско истражување – анкета, која беше спроведена во периодот од декември 2018 до февруари 2019 со 301 студент од три универзитети во РСМ (УКИМ, УКЛО, Универзитет на ЈИЕ). Истражувањето беше