Проектот е финансиран од Европската Унија
Со критично мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк
Mendim kritik për qytetarë me shkathësi mediatike - CriThink
Critical Thinking for Mediawise Citizens - CriThink
Home Главни

Главни

Изненадувањето на ДУИ потона во море од шпекулации

Една нејасна изјава беше доволна за да предизвика море од шпекулации во медиумскиот простор. Најавата на ДУИ дека подготвуваат изненадување кое ќе го соопштат на нивниот роденден, за медиумите беше доволна причина да почнат на големо да нагаѓаат за што станува збор и какво е изненадувањето. Но, ниту еден медиум не погоди и не објави точна информација кое е изненадувањето на ДУИ. Напротив, се објавија тон невистини и шпекулации кои, како што подоцна се покажа, беа далеку од вистинската информација

Лага е дека Мерко ѝ се обратил на новинарката со вулгарни зборови

Написот што го рецензираме нема проблем со содржината, туку со насловот којшто има за цел да собере што е можно повеќе кликови. Насловот тврди дека градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко ѝ упатил вулгарни зборови на новинарката од „Алфа“ телевизија. Но, тоа не е така. Во конкретниот случај,  намерно е избран наслов со недоличен тон и притоа на струшкиот градоначалник му се припишуваат вулгарности кои тој не ги кажал.

Најава за вебинар: Хуморот и сатирата како алатка за ширење на медиумска писменост

На 21.06.2021 од 11:00 до 12:00 часот Во текот на изминатите 36 месеци во рамките на проектот КриТинк, Метаморфозис додели грантови и соработуваше со 17 локални/регионални граѓански организации за спроведување на проекти посветени на медиумската...

Најава за вебинар: Проверка на факти на содржини од „Фејсбук“

Од август 2020 година, порталот Вистиномер, како независен сајт за проверка на факти, соработува со Фејсбук на разоткривање и означување на дезинформациите што се објавуваат на оваа социјална мрежа. На овој вебинар членови на...

Вистинска (раз)врска со теориите на заговори

Врската која постои меѓу верувачот и неговите теории на заговори изгледа јака и нераскинлива. Па сепак, како и секоја врска, така и таа не е имуна на мешање од трета страна. Успешното посредување, пак, подразбира добронамерност и извесна доза лична засегнатост, како и неограничени количества емпатичност, тактичност и дипломатичност. Тоа се вештини на комуникација, кои во време на пандемија важат за сите профили и професии што доаѓаат во контакт со верувачи во теории на заговори (и роднини и пријатели, и лекари и новинари)